Naar inhoud

Ophokplicht opgeheven (behalve voor professionelen)

Dit nieuwsbericht is niet actueel.

kippen
De afschermplicht voor pluimvee en vogels van hobbyhouders is opgeheven sinds vrijdagnamiddag 17 maart. De maatregel wordt wel nog aanbevolen, vooral in de buurt van waterplassen en waterlopen. Daar is immers het risico op besmetting met vogelgriep door wilde vogels groter.

Het voederen en het drenken van pluimvee en andere in gevangenschap levende vogels moet wel nog binnen gebeuren of op zo'n manier dat contact met wilde vogels onmogelijk is.

Het ophokken of afschermen met netten blijft verplicht voor alle pluimvee van professionele pluimveehouders. De ophokregeling is bedoeld om contact te vermijden met wilde vogels, die de vogelgriep kunnen verspreiden. De ophokregeling is er in de eerste plaats om de dieren te beschermen tegen een infectie met vogelgriep, dat zeer besmettelijk, pijnlijk en dodelijk is.

Op de website van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen vindt u meer informatie over vogelgriep, de verplichte maatregelen in België en ook veelgestelde vragen.

Datum van het bericht: zaterdag 01 februari 2020

Alle nieuws