Naar inhoud

Praktisch

Technische dienst

Rechtestraat 44
2275 Lille


tel. 014 44 82 36
fax 014 88 20 50
e-mail

Openingstijden

ma 8.30-12u 13-16u 17-20u 
di 8.30-12u 13-16u  
wo 8.30-12u 13-16u  
do 8.30-12u 13-16u  
vr 8.30-12u    

Sluitingsdagen

Eikenprocessierupsen

Sinds enkele jaren krijgen we tijdens de zomermaanden te maken met eikenprocessierupsen. Naast kaal gevreten eikenbomen, veroorzaken deze rupsen vooral ernstige jeukhinder bij mensen die in contact komen met de brandharen van de rupsen.

Hoe herken je deze rupsen?
Tussen half april en begin mei komen de oranjeachtige gekleurde jongen uit de eitjes. Omdat zij nog geen brandharen hebben, is er nog geen risico op hinder. Na de derde vervelling, die start rond half mei, krijgen de rupsen hun 700.000 microscopisch kleine brandharen en zorgen zij voor problemen. De volgroeide rupsen hebben een grijsgrauwe kleur met lichtgekleurde zijden en zijn bedekt met lange witte haren. Deze witte haren zijn niet de brandharen! Vanaf juli verpoppen de rupsen zich in een stevige cocon van haren en ander materiaal en groeien uit tot een onopvallende grijze nachtvlinder.

Welke problemen veroorzaken deze rupsen ?
Als de huid in contact komt met de brandharen van de eikenprocessierups, kan er huiduitslag ontstaan die gepaard gaat met hevige jeuk. Deze klachten verdwijnen doorgaans zonder behandeling binnen twee weken. Er hoeft geen rechtstreeks contact geweest te zijn om deze problemen te veroorzaken. De haartjes kunnen bijvoorbeeld door de wind meegevoerd worden waardoor ze op de kleding terechtkomen.

Wat doen bij overlast ?

• Neem contact op met de technische dienst.
• Probeer elk contact met de rupsen te voorkomen.
• Draag kledij die hals, armen en benen bedekt en ga niet op de grond zitten.
• Na contact met rupsen of brandharen mag je niet krabben of wrijven. Was of spoel de huid en ogen goed met water.